Térkép az egész világ

2009.02.03. 17:30

Nemrégiben jártam egy tanszerkiállításon, ahol a kezembe akadt néhány érdekes, régi térkép. Ez felkeltette az érdeklődésem, és megpróbáltam utánajárni, hogy ezen a régi térképen kívül lehet-e még ilyen térképeket kapni. Meglepődtem, mert bizony lehet! Sőt, nagyon is szép és értékes térképekre akadtam, viszonylag megfizethető áron.

 

Tabula Hungariae Lazarus (1528)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyar származású Lázár (Lazarus) Deák (?-1526?) térképe hazánk legrégebbi részletes országtérképe. Hadászati célból készült, még a török hódoltság előtti időben (1514 körül). Lázár kéziratos térképét halála után barátja Georg Tannstetter (Collimitius) bécsi professzor egészítette ki. Cuspinianus, a kiváló humanista és udvari történész javította át és rendezte sajtó alá. Peter Apianus metszette fába és nyomtatta ki Ingolstadtban 1528-ban. A különleges és elsőként e műnél alkalmazott nyomtatási eljárás miatt 2007. június 19-én a "Szellemi világörökség" (Memory of the World) program része lett.

 A térkép itt nagyobb méretben is elérhető.

 

 

Ungariae Loca (1579)

 

Abraham Ortelius: Ungariae loca praecipua... Antwerpen. 1573. Zsámboki János 1571-ben Bécsben adta ki Ungariae loca praecipua [...] címmel térképét, amelyen Wolfgang Lazius tévedéseit, hibáit igyekezett kiigazítani. E térképet A. Ortelius átdolgozta és a már említett atlaszában változatlan címmel 1573 és 1612 között kiadta.

 

The Mape of Hungari (1626)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John Speed: The Mape of Hungari... London. 1626. John Speedet 1627-ben adta közre A világ legnevezetesebb részinek látképe (A Prospect of the most Famous Parts of the World) című atlaszát, amely arról is nevezetes, hogy ez a mű egyben az első angol szerzőtől származó és Angliában nyomtatott világatlasz. Az atlasz minden térképe gazdagon díszített, e mű az aukciók kedvelt és igen jó áron értékesíthető darabja; lapjai egyenként is előfordulnak. Speed maga nem lévén térképész, mások műveinek kiadási jogát, illetve réz nyomólemezét vásárolta meg; ahogy ő fogalmazott "csak belevágtam sarlómat mások vetésébe".

 

Evropa (1640 körül)

 

 

Guilielmo Blaeuw: Europa recens descripta à. Amstelodami, [1640] Az Amsterdamban élő kartográfus, műszerkészítő, kiadó, nyomdász és könyvkereskedő Williem Blaeu munkája e gazdagon díszített Európa térkép, amelynek keretét korabeli viseletek, illetve a fontosabb városok térképei ékesítik. E térkép is gyakran bukkan fel a világ különböző térképaukcióin.

 

Világtérkép (1640 körül)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Willem Jansz. Blaeu : Nova totius terrarum orbis geographica ac hydrographica tabula... Amstelodami, [1640) Az Amsterdamban élő kartográfus, műszerkészítő, kiadó, nyomdász és könyvkereskedő Williem Jansz. Blaeu munkája e gazdagon díszített Világtérkép, amelynek keretét mitológiai alakok, illetve a fontosabb városok képei ékesítik. E térkép is gyakran bukkan fel a világ különböző térképaukcióin.

 

L'Ungaria (1686)

 

 

Giacomo Cantelli da Vignola: L'Ungeria nuoumente descritta... Roma 1686. Bécs sikertelen török ostroma (1683) után új lendületet vett a törökök elleni háború, amelynek eredményességéhez európai összefogásra volt szükség. A török elleni szövetség, a Szent Liga összekovácsolásában XI. Ince pápának meghatározó szerepe volt, ezért e térképet a közreadó G. G. Rossi azt a pápának ajánlotta.

 

Regni Hungariae (1688)

 

 

Johan Danckerts: Regni Hungariae, Graeciae et Moreae, ac regionum, quae et quondam fuere christiani, út Transilvaniae, Valachiae. Amstelodami, [1680] Magyarország, Erdély és a környező államok áttekintő térképe, amelyet díszes allegorikus címkeret ékesít.

 

La Transilvania (1686)

 

 

Giacomo Cantelli da Vignola: La Transilvania divisa suu l'esemplare delle carte migliori... Roma. 1686, Bécs sikertelen török ostroma (1683) után 1686. június 28-án Bécsben született arról egyezség, hogy I. Lipót magyar király átveszi Erdély védelmét. Apafi Mihály erdélyi fejedelem felmondhatta a Portával kötött korábbi szerződést. E szerződéssel megszűnt az Erdélyi Fejedelemség 1570. augusztus 16-i speyeri szerződésben elismert politikai önállósága.

 

Regnum Hungaria (1688)

 

Frederick de Wit: Regnum Hungaria in omnes suos comitatus … Amstelodami, [1688], E térkép egyszerre viseli magán a mercátori hagyományokat, illetve Martin Stier 1664-ben közreadott új Magyarország-térképnek jellemző vonásait.

  

Magyarország fakszimile (Pokorny, 1899)

 

 

 Pokorny Tódor: Magyarország hegyrajzi és vízrajzi térképe. Budapest, 1899.

 

 

További tippek


Vásárlási szándékkal itt és itt érdemes körülnézni.

Értékes gyűjtemény még ez az oldal is.

A XX. századi térképekért, illetve egyéb hasznos információkért pedig itt.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyartortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr17920363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.06.30. 14:23:27

bizony. van egy 1905-ben kiadott iskolai földrajzi atlaszom, órákig képes vagyok elnézegetni - komolyan. (nem eladó.)

blacamunka 2010.11.19. 10:35:48

A magyarok nyilaitól... / Montcassen, Jean-Pierre

konyv-konyvek.hu/index.php?q=a_magyarok_nyilaitol

A szerző kendőzetlenül elmeséli azokat az időket, amikor Európa rettegte a magyarok nevét. Hiteles történelmi korszakot vázol föl. A történet 914-ben kezdődik és válós helyszíneken zajlik.
Megismeri Árpád népének szokásait, hitvilágát, és megtanul fegyverekkel bánni. A szerelmet is megleli egy szegény, de rendkívüli leány formájában.
süti beállítások módosítása